.Καλή και ευλογημένη περιήγηση στο Ιστολόγιο του Ιερού μας Ναού και στην Αρχιερατική Περιφέρεια Παραβόλας της Ιεράς μας Μητροόλεως

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά περί της Θείας Κοινωνίας

 
ΚΟΣΜΑΣ
Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 
Προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Αυτή η Εγκύκλιος γράφεται από τον Επίσκοπο με ειλικρινή πόνο ψυχής, όχι μόνο διότι στερηθήκαμε κάτι πολύτιμο, υλικό, φθαρτό και γήινο, αλλά γιατί πονούμε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας τελευταία. Πολλοί αδελφοί μας ορθόδοξοι χριστιανοί, επηρεασμένοι και φοβισμένοι, στερούνται ο,τι πιο πολύτιμο μας χάρισε ο Τριαδικός Θεός, δια του Σαρκωθέντος και Σταυρωθέντος Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού∙ στερούνται του Παναγίου Σώματος και Αίματος του Κυρίου.

Ειδικά από τη σημερινή ημέρα, Κυριακή της Τυρινής, και από αύριο Καθαρά Δευτέρα, που εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, χρειάζεται να είναι ιδιαίτερη η προσοχή των πιστών για τη Θεία Κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων. 
Υπάρχει, αγαπητοί, μία «πανδημία» όπως ονομάζεται. Επί ένα χρόνο τώρα, οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι πρέπει να προσέξουμε την σωματική μας υγεία. Επιβλήθηκαν άμεσα μέτρα, περιορισμοί, απαγορεύσεις, αλλά και απειλές, για να μην εκτεθή η σωματική μας υγεία σε κίνδυνο.
Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά υπ’ όψιν μας, ας επιτραπή να κάνουμε σήμερα  δύο  παρατηρήσεις.
Α). Κανείς δεν κατηγορεί τους υπευθύνους για την ανησυχία και την φροντίδα τους, όσον αφορά στον κίνδυνο της υγείας του ελληνικού λαού, όσο υπάρχει η επιδημία.  Ερωτούμε, όμως:
Για ποιό λόγο στις ενημερώσεις τους, στις ανακοινώσεις τους, τα μέσα μαζικής ενημερώσεως γελούν, ειρωνεύονται, πολεμούν, εκφράζουν εχθρότητα για την Αγία του Χριστού μας Εκκλησία, για την Άλήθειά Της, για την Πίστι Της, για την Παντοδύναμο Θεία Χάρι του Τριαδικού Θεού, για τα Άχραντα Μυστήρια; Για ποιό λόγο αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, καταφέρονται περιφρονητικά και συκοφαντικά εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των ζωοποιών Μυστηρίων της;  Άλλο είναι η φροντίδα για την υγεία των συνανθρώπων μας και άλλο η πολεμική κατά της Εκκλησίας και των Μυστηρίων της.
Όσοι μιλούν περιφρονητικά για την Εκκλησία, για την σώζουσα Χάρι Της, έχουν φροντίση να γνωρίσουν τον Χριστό, την παρουσία Του στη ζωή του ανθρώπου, την ευτυχία και την χαρά με τις οποίες γεμίζει τον χριστιανό; Φρόντισαν ποτέ να ταπεινωθούν, να καθαρίσουν την καρδιά τους από τη θόλωσι του κόσμου για να κατανοήσουν τι θα πη Χάρις Θεού; Αν το τζάμι είναι θολωμένο, όσο κι αν λάμπη ο ήλιος δεν είναι δυνατόν να τον δούμε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχει και ότι δεν λάμπει ο ήλιος.
Η Εκκλησία του Χριστού με την αγάπη και την φροντίδα της, θέλει μόνο να βοηθήση και να σώση το λαό της. Όχι να τον ζημιώση. Η Εκκλησία ποτέ δεν αρνείται την επιστήμη, αφού «Κύριος έδωκεν ανθρώποις επιστήμην» (Σ.Σειράχ 38,6). Όμως, πιστεύει ότι πάνω από την επιστήμη υπάρχει η Παντοδυναμία του Θεού. Ποτέ η Εκκλησία δεν ειρωνεύεται την επιστήμη.
Δυστυχώς, όμως, σήμερα πολλοί ενεργούν μόνο με την πεπερασμένη λογική και κινούμενοι από άλλες φωνές, ειρωνεύονται και πολεμούν την Εκκλησία μας. Σταυρώνουν και πάλι τον Χριστό μας. Όσο και αν οι πολέμιοι του Χριστού και της Εκκλησίας χύνουν δηλητήριο αγνωμοσύνης και εχθρότητος, η καθαρή ιστορία της ορθοδόξου εκκλησιαστικής ζωής στην πατρίδα μας - αλλά και άλλων ορθοδόξων χωρών - βεβαιώνει ότι φοβερές λοιμικές ασθένειες, τις οποίες δεν μπόρεσε η επιστήμη να θεραπεύση, θεραπεύθηκαν όταν οι ορθόδοξοι χριστιανοί, με πίστι, γονάτισαν μέσα στον Ιερό Ναό, προσευχήθηκαν με δάκρυα μετανοίας, λιτάνευσαν ιερά λείψανα αγίων και ιερές εικόνες, έζησαν συνειδητή μυστηριακή ζωή.
Ταυτόχρονα, επώνυμοι, διακεκριμένοι ιατροί επιστήμονες, ομολογούν ότι όταν στην διακονία τους - και μάλιστα στο χειρουργείο - οι ίδιοι αδυνατούσαν να προχωρήσουν, κάποιος Άλλος κινούσε τα χέρια τους και θαυματουργικά ήλθε η θεραπεία.
Ας προσέξουν, λοιπόν, όσοι περιφρονούν και συκοφαντούν τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Αν θέλουν να είναι άθεοι, ας κρατήσουν την λεγομένη αθεΐα τους για τον εαυτό τους. Μην επηρεάζουν και φοβίζουν τον ευσεβή λαό πολεμώντας την σώτειρα Μητέρα του, την αγία Εκκλησία, πολεμώντας τον Χριστό μας.
Εδώ, ας μας επιτρέψουν και ένα ακόμη ερώτημα: Οι πολέμιοι του Χριστού και των αγίων Μυστηρίων, αφού κόπτονται για την υγεία του ελληνικού λαού, γιατί δεν διαμαρτύρονται για τα εκατοντάδες χιλιάδες βρέφη που πετάγονται στους υπονόμους με τις εκτρώσεις; Δεν είναι άνθρωποι τα παιδιά αυτά;
Β). Όλη αυτή η στρατευμένη πολεμική έσπειρε φόβους, ανησυχίες, ολιγοπιστία στους Χριστιανούς μας, στον ευσεβή λαό μας.
Ο κάθε άσχετος και άγευστος πίστεως και θείας Αληθείας, ο αμέτοχος των φρικτών Μυστηρίων και της Θείας Κοινωνίας, βγήκε σε μια οθόνη, πήρε ένα μικρόφωνο, έγινε ανώτερος των Αποστόλων, των θεοφόρων Πατέρων, των οσίων, των μαρτύρων, των νεομαρτύρων,  και ειρωνεύεται το φρικτό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το τεθεωμένο  Σώμα και Αίμα του Χριστού μας και δογματίζει προτρέποντας: «Μην κοινωνάτε γιατί θα μολυνθήτε.. Μην εκκλησιάζεσθε!».
Δεν γνωρίζουμε πως βλέπουν αυτοί οι άνθρωποι την Εκκλησία του Χριστού. Δεν γνωρίζουμε αν πιστεύουν ότι η Θεία Κοινωνία δεν είναι ψωμάκι και κρασάκι. Μπορούν, όμως, να μελετήσουν, χωρίς εγωισμό και προκατάληψι, και να βεβαιωθούν ότι ο Χριστός δεν ήλθε στη γη απλά για να σταυρωθή και να αναστηθή καταργώντας την αμαρτία και τον θάνατο. Αυτό δεν αρκούσε. Αφού μας λύτρωσε από την δυναστεία του διαβόλου και έντυσε την φύση μας με τον χιτώνα της αφθαρσίας, θέλησε να μας κάμει τέλεια δικούς Του, να είναι μέσα μας ο Ίδιος με το Άχραντο Σώμα Του, να είναι μαζί μας, με εμάς που Τον αγαπάμε και πιστεύουμε στο σωτήριο έργο Του, στη θεότητά Του.
Ως Θεάνθρωπος, ο Χριστός δίνεται στον άνθρωπο και ο άνθρωπος θεοποιείται με την άρρητη δωρεά. Τι φοβερό, αλήθεια, Μυστήριο!  Ποιός μπορεί να το χωρέση στο πήλινο μυαλό του;
Δεν γνωρίζουμε πάλι, αν αυτές τις θείες αλήθειες τις γνωρίζουν όσοι πολεμούν σήμερα την Εκκλησία, όσοι θέλουν να αποκόψουν τους χριστιανούς  από το  άγιο Ποτήριο της Ζωής.  Εκείνο που μας θλίβει είναι ότι οι δογματισμοί τους και οι απειλές, φοβίζουν τους χριστιανούς και τους στερούν το φάρμακο της αθανασίας.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε την αλήθεια: Όποιος δεν κοινωνεί του Παναγίου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Χριστού μας, τακτικά και άξια, στερεί την αθάνατη ψυχή του από τον Πανάγιο Άρτο και την οδηγεί στον θάνατο. Ο Κύριος το διεκήρυξε: «Εγώ ειμι ο άρτος ο ζων ο εκ του ουρανού καταβάς… ο τρώγων τούτον τον άρτον ζήσεται εις τον αιώνα» (Ιωάν. στ  51, 58).
Πονάμε, λοιπόν, γιατί οι χριστιανοί μας διστάζουν να κοινωνήσουν. Διστάζουν να εκκλησιαστούν, φοβούνται να κοινωνήσουν. Πονάμε ακόμα, γιατί βλέπουμε χριστιανούς να τρέχουν να κοινωνήσουν πρώτοι. Αρπάζουν το μάκτρο για να δεχθούν πρώτοι την Θεία Κοινωνία, για να μην κοινωνήσουν άλλοι πρώτα και τους «μεταδώσουν μόλυνσι».
Υπάρχει, αδελφοί μου, μεγαλύτερο αμάρτημα από αυτό; Υπάρχει μεγαλυτέρα ύβρις, βλασφημία, προσβολή του Χριστού μας από αυτή την συμπεριφορά;  Τι είναι ο Χριστός;  Πιστεύουμε ότι είναι ο Θεός;  Ότι είναι Αυτός που νίκησε τον διάβολο, την αμαρτία, τον θάνατο και μας χάρισε ζωή, ειρήνη, χαρά, ανάστασι, αφθαρσία, αθανασία;
Αγαπητοί, σ’ αυτούς τους καιρούς της αποστασίας, μην ακούμε φωνές σκοτισμένες και αντίχριστες. Μην παρασυρόμαστε από τον πόλεμο κατά της Εκκλησίας μας και των Αχράντων Μυστηρίων. Μην οδηγήσουμε την ψυχή μας σε αιώνιο θάνατο, επειδή τονίζεται τόσο πολύ η υγεία του σώματος.
Ο αληθινός χριστιανός και το σώμα φροντίζει με προσοχή, γιατί είναι «ναός του αγίου Πνεύματος», αλλά και ποτέ δεν αγνοεί την αιώνια ζωή της αθανάτου ψυχής του, «..επιμελείται ψυχής πράγματος αθανάτου». Ποτέ δεν λησμονεί ότι η ψυχή χωρίς Χριστό πεθαίνει, γιατί δεν είναι δυνατόν να φθάση στην αιωνιότητα χωρίς την ένωσί της, εδώ στη γη, με τον Χριστό.
Ως πνευματικός πατέρας θερμά παρακαλώ όλους, να μην ακούμε αλλότριες και πολέμιες φωνές, οι οποίες προσβάλλουν και ειρωνεύονται την αγία μας Εκκλησία και τα χαριτόβρυτα Μυστήριά της, τα οποία χαρίζουν στον χριστιανό ζωή, μεταμόρφωσι, ειρήνη, γαλήνη, ένωσι με τον Σαρκωθέντα Θεό, αγιασμό, αφθαρσία και αθανασία.
Μη φοβώμαστε, μην αποφεύγουμε, αδελφοί μου, τον εκκλησιασμό. Kαί το πιο φοβερό, μη διστάζουμε να πλησιάσουμε το ζωοπάροχο Άγιο Ποτήριο και να κοινωνήσουμε του αγίου Σώματος και Αίματος του Χριστού. Όποιος φοβάται να κοινωνήσει η έχει λογισμό ολιγοπιστίας, προσβάλλει και υβρίζει τον Χριστό μας. Δεν Τον πιστεύει, δεν Τον αγαπά.
Αδελφοί μου,
Εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μη χάσουμε την Πίστι μας και το θάρρος μας. Κληρικοί και λαϊκοί, ας μετανοήσουμε με προσωπική βαθειά μετάνοια. Ας προσευχηθούμε θερμά, εμπρός στον Εσταυρωμένο Λυτρωτή μας, εμπρός στην ανύστακτη Μητέρα μας, την Παναγία μας, εμπρός στους Αγίους μας και τα ιερά λείψανά τους. Ας γονατίσουμε με τελωνική συναίσθησι  και  ας ζητήσουμε συγχώρησι,  ώστε να απομακρύνει από εμάς ο Θεός την επιδημία.
Μη λησμονούμε τους αγίους Μάρτυρες, οι οποίοι και το αίμα τους έχυσαν για να μη στερηθούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και τον αγιασμό τους. Δεν έχασαν, ούτε χάθηκαν. Ζουν εις τον αιώνα! Έχασαν και χάθηκαν, χάνουν και χάνονται, όσοι πολέμησαν και πολεμούν τον Αναστάντα Χριστό.
Εύχομαι πατρικά όλοι μας, με τον Χριστό στην καρδιά, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη συναίσθηση του αγώνα μας κατά την Αγία Τεσσαρακοστή, ώστε να ζούμε ευτυχείς στη γη αλλά και την αιωνιότητα να κατακτήσουμε.
 
Με την αγάπη του ταπεινού μας Χριστού,
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου