.Καλή και ευλογημένη περιήγηση στο Ιστολόγιο του Ιερού μας Ναού και στην Αρχιερατική Περιφέρεια Παραβόλας της Ιεράς μας Μητροόλεως

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Η Εορτή του Αγιου Δημητρίου στην Ενορία μας

 
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου στους ομώνυμους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραβόλας, με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Παραβόλας, Πρωτοπρ. Σπυρίδωνα Ιωάννου.
Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Δημητρίου τονίζοντας, ότι ο κατεξοχήν στόχος και ο ιερός σκοπός της ζωής του ήταν να προσελκύσει τους νέους της Θεσσαλονίκης στην αληθινή πίστη. Έτσι στο περιθώριο των υποχρεώσεών του είχε επιδοθεί σε ένα ιερό και άγιο έργο να προσκαλεί τα νέα παιδιά της Θεσσαλονίκης να τα κατηχεί, να τα διδάσκει, να εμφυτεύει μέσα στις καρδιές τους την αγάπη για τον Χριστό και τη φλόγα της πίστεως, προστατεύοντάς τα από το σκοτάδι της αθεΐας, τις προκλήσεις της ειδωλολατρίας, την ανηθικότητα και τον πνευματικό θάνατο.
Ο Νέστορας κατείχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους μαθητές του Δημητρίου, στον οποίο αναγνώριζε τον έμπλεο πίστης και δύναμης διδάσκαλο, που δίδασκε με την ανδρεία, την τόλμη και το γνήσιο ιεραποστολικό φρόνημα. Ο Νέστορας επικαλούμενος τον Θεό του Δημητρίου, με όπλο την πίστη του, περικεφαλαία την εμπιστοσύνη στο Θεό, ασπίδα την ομολογιακή του διάθεση και τον πυρσό της πίστης στα χέρια του αντιμετωπίζει και νικά το γιγαντόσωμο Λυαίο.
Και μόνο η επίκληση του Θεού είναι ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα, να ανατρέψει τους όρους της φύσεως, να επιλύσει προβλήματα δυσεπίλυτα, να μας δώσει το θάρρος να μην λυγίσουμε κάτω από το βάρος της δοκιμασίας, της θλίψης και του φόβου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.
Η Εκκλησία έχει αποδείξει στο διάβα της ιστορίας, ότι προσευχόμενη πάντοτε νίκησε. Κανείς δεν μπόρεσε να την κατατροπώσει, γιατί στηρίζεται στην προσευχή, στην πίστη και στον Αρχηγό της, που είναι ο Ιησούς Χριστός.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε η προσευχητική επίκληση του Αγίου Νέστορα «ὁ Θεός τοῦ Δημητρίου βοήθει μοι» να γίνει καθημερινή προσευχητική εμπειρία όλων μας. «Μην φοβηθείτε ποτέ κανέναν Λυαίο, όποιος και αν είναι αυτός. Μην δειλιάσετε ποτέ μπροστά σε κανένα μεγάλο πρόβλημα. Μην καμφθεί το φρόνημά σας μπροστά σε καμία απειλή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή του Χριστού. Δεν υπάρχει ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο από αυτόν που είναι αφιερωμένος στο θέλημα του Χριστού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Κωνσταντίνο Λαζαρίνη και στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους της Παραβόλας.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου