.Καλή και ευλογημένη περιήγηση στο Ιστολόγιο του Ιερού μας Ναού και στην Αρχιερατική Περιφέρεια Παραβόλας της Ιεράς μας Μητροόλεως

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Κυριακή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων

 

Την περαμένη Κυριακή αγαπητοί εν Χριστω αδελφοί, Κυριακή προ της Πεντηκοστής,  η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς τους χριστιανούς, τους 318 θεοφόρους Πατέρες, οι οποίοι συνεκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. και ομολόγησαν την πίστη των Προφητών και Αποστόλων. 
     Πολλά οφείλει η Εκκλησία μας στους Πατέρες γιατί εκείνοι με τη θεολογική θεωρία και την αγία τους ζωή εστερέωσαν μέσα σε εποχή πνευματικών αμφισβητήσεων και αμφιβολιών την πίστη και την πράξη της Εκκλησίας. Καθαρίσθηκαν πρώτα για να καθαρίσουν, έγιναν σοφοί για να κάνουν τους άλλους σοφούς, έγιναν φως για να φωτίζουν, αγιάσθηκαν για να αγιάσουν

Αποδίδει δίκαιο έπαινο δηλαδή, σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να θεμελιώσουν την ορθή πίστη και την υγιά Θεολογία. 
  Η Α Οικουμενική Σύνοδος συγκροτήθηκε το 325 Μ Χ από τον πρώτο χριστιανό Αυτοκράτορα, τον Μ Κων/νο στην Νίκαια της Μ Ασίας και συνεκλήθει για να καταδικάσει την αίρεση του Αρείου και να ανακυρήξει τον Χριστό ως Θεόν και Ομοούσιο ως προς τον Πατέρα. Ο γνωστός λοιπόν αιρετικός Αρειος που καταγόταν από την Λιβύη της Αφρικής,  περίπου το 315 μ Χ αρχισε να κυρήτει ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αληθινός και ομοόυσιος ως προς τον Πατέρα, αλλά κτίσμα και δημιούργημα αυτού.   Ο βλάσφημος αυτός αιρεσιάρχης έσπειρε παντού αιρετικά ζιζάνια που σπάραζαν επί χρόνια την Εκκλησία. Γι αυτό ο Αυτοκράτορας Μ Κων/νος συγκάλεσε την Α Οικουμενική Σύνοδο το 325 και συγκεντρώθηκαν από όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης οι 318 πατέρες της Εκκλησίας μας, και ανεκύρηξαν τον Χριστό ομοούσιον τω Πατρί και Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού,  συγγράφοντας έτσι το Σύμβολο της Πίστεώς μας μέχρι τη φράση και εις τον Πνέυμα το Αγιον το  Κύριον τω ζωοποιόν… Τα υπόλοιπα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως συμπληρώθησαν στην Β Οικουμενική Σύνοδο που έγινε στην Κων/λη .Αρα λοιπόν σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, όταν αναφερόμαστε στον Θεό, δεν αναφερόμαστε μόνο στον Πατέρα,  αλλά αναφερόμαστε ταυτόχρονα και στα 3 πρόσωπα της Αγιας Τριάδας , στον Πατέρα, στον Υιό και στο Αγιο Πνεύμα που εκπορεύετε από τον Πατέρα. 
   Αυτούς λοιπόν τους  318  πατέρες της Εκκλησίας μας, που μας αποκάλυψαν τι είναι Θεός και καταδίκασαν την αίρεση του Αρείου, εορτάζει και πανυγηρίζει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησίας μας. Είναι οι αιώνιοι διδάσκαλοι και παντοτινοι ποιμένες, οι γνήσιοι μιμητές του Μεγάλου Αρχιποιμένος Χριστού. Αγωνίστηκαν μέχρι θανάτου για την αλήθεια, ερμήνευσαν όσο πιο απλούστερα γινόταν το μυστήριο της Θεολογίας, μίλησαν και έγραψαν για την Αγια Τριάδα. Στους αγώνες τους συνάντησαν την αντίθεση, την μανία και τις κατηγορίες του κόσμου. Δεν αρκέστηκαν μόνο όμως στην θεωρία αλλά εκαναν την πίστη καθημερινό βίωμα και ζωή. 
Oι Πατέρες, οι πνευματικοί καθοδηγητές του λαού του Θεού, είναι οι αιώνιοι διδάσκαλοι και οι πραγματικοί και παντοτινοί ποιμένες, οι γνήσιοι μιμητές του Μεγάλου Διδασκάλου και Αρχιποίμενος Χριστού, η οποίοι ορθοτόμησαν τον λόγο της αληθείας. Γι΄ αυτό και πολέμησαν τον αιρεσιάρχη Άρειο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και κάθε αίρεση που εμφανιζόταν. Διότι κατανοούσαν ότι όποιος δεν είναι ενωμένος με την Εκκλησία, ζει στην πλάνη και στο σκότος.
Αυτό που μας άφησαν παρακαταθήκη οι σήμερα τιμώμενοι Πατέρες αλλά και όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι να μένουμε άρρηκτα ενωμένοι με τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Καλούμαστε, λοιπόν, να διατηρούμε την αλήθεια της πίστεως που διετύπωσαν και εβίωσαν εν Πνεύματι Αγίω οι Πατέρες, ως ορθοπραξία εμπειρίας.
Έτσι και μέις όλοι μας πρέπει να μιμηθούμε τα έργα τους, τη ζωή τους και να προβάλλουμε στον κόσμο το φωτεινό τους παράδειγμα.  Ζούμε σε έναν κόσμο  όπου τα ιδανικά γκρεμίζονται, το τρίπτυχο Πατρίς Θρησκεία και Οικογένεια προσπερνάτε και θεωρείτε αναχρονιστικό δήθεν της τάχα προοδευτικότητας, Ο Χριστός έχει βγει από την καρδιά μας και από τα σπίτια μας, οι γονείς πλέον δεν μιλούν για Χριστό στα παιδιά τους…  ο υλισμός και η σαρκολατρεία θεοποιούνται και το ανθρώπινο πρόσωπο χάνει την αξία του . Παρουσιάζεται ως πρότυπο κάθε είδους διαστρέβλωση των φυσικών νόμων και κάθε είδους αμαρτία . Μέσα σε αυτή την κρίση ταξιδεύει και το σκάφος της Εκκλησίας μας και πρέπει να προφυλλαχθεί από τα πελώρια κύματα που θέλουν να το πνίξουν. Όλοι μας πρέπει να προφυλάξουμε την Εκκλησία μας με όλες μας τις δυνάμεις, να την αγκαλιάσουμε και να συμπορευτούμε μαζί με αυτήν στο διάβα των αιώνων έχοντας οδηγό τον ανόθευτο λόγο των Αγιών Πατέρων. Ως φωτεινούς φάρους και αλάνθαστους καθοδηγούς εδώ και 2000 χρόνια περίπου να τους έχουμε μπροστά μας, ώστε στους δύσκολους καιρούς μας να  μένουμε πιστοί, στην πίστη των θεοφόρων αυτών 318 Πατερων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας Αμην.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου